Korn Andorné 100 éves és az élete:
Egyesületünk legidősebb tagja, Korn Andorné szül. Brauer Hedvig 2011.február 6.-án ünnepelte barátokkal és családtagokkal körülvéve a 100. születésnapját.
Mivel a Magyar Zsidó Hallássérült Egyesület a Páva utcai zsinagógával tartja fenn évek óta a kapcsolatot, ezért a hitközség elnöke, Dr. Gádor György és a zsinagóga rabbija, Tótha Péter Joel is tiszteletüket tették az ünnepeltnél.
A mindig mosolygó, jó kedélyű és teljes szellemi frissességnek örvendő idős hölgy megilletődve és örömmel üdvözölte az őt köszöntő szeretteit és csodálkozásának adott hangot, miszerint egyáltalán nem érzi magát olyan idősnek, mint amit a naptár mutat, és ezzel a kijelentésével a megjelentek teljes mértékben egyet is értettek: valóban jó párat letagadhatna az eltelt 100 évből.
Tótha Péter rabbi a beszédében erről tett említést, amikor Sárához hasonlította Hedvig nénit, ti. a Misna szerint  Sára 100 évesen olyan fiatalnak nézett ki, mint más 20 évesen, és olyan ártatlan volt, mint más 7 évesen.
Mikor az életéről kérdeztük Korn nénit, elmesélte, milyen sok örömöt és bánatot tudhat maga mögött.
 
A szülei mindketten siketek voltak. Az édesapjának, Breuer  Árminnak saját nyomdája volt több alkalmazottal, de a Tanácsköztársaság alatt elvették tőle és kénytelen volt ezután más nyomdájában dolgozni. 86 éves koráig folyamatosan alkalmazták, mivel nagy tudású ember volt, és szükség volt a szakértelmére. Ő alapította meg a mai zsidó hallássérült egyesület elődjét, amelyet 1992-ben élesztettek újjá, amikor Korn Andorné is az alapító tagok között volt. A hitközség sokat egített az egyesület elindításában.
Édesanyja osztrák származású volt, akinek főrabbi volt az édesapja. 5 gyermeke született, és a  zsidó vallás szellemében nevelték Hedvig nénit a testvéreivel együtt. Megtartották az ünnepeket, böjtöket, és az édesapja oktatta őket a zsidó vallásra.
Hedvig néni halló iskolába járt, az elemi iskola és 4 polgári elvégzése után varrónőként dolgozott a Rothchild szalonban. Mikor a németek megszállás után bezáratták a Rothchild ruhaszalont, otthon vállalt varrásból élt. A gettóból Roul Wallenberg mentette ki, és az orosz sereg bevonulásáig védett házban lakott a szüleivel együtt. Egyik nővére és annak férje sajnos nem volt ilyen szerencsés, és deportáláskor életüket vesztették.
A bátyja egyik siket barátja, aki deportálás után hazatért, elvette feleségül, miután a feleségét és a gyermekeit elvesztette a Soában. Nagyváradra költöztek és ott éltek, amíg lánya, Ilona iskolás korú nem lett, és mivel a környéken nem volt megfelelő siket iskola, ezért visszajöttek Budapestre, ahol már megfelelő oktatást tudott a gyermekének biztosítani.
41 évig éltek együtt szeretetben a férjével, Korn Andorral, aki a deportálás alatt szerzett asztmában halt meg.
Lányuk, Ilona három lányunokával ajándékozta meg őket, akik Svédországban élnek.2 dédunokája van.
Mikor arról kérdeztük Korn nénit, hogy mit tanácsol, mit üzen a hittestvéreinek, mi az élete konzekvenciája, komoly derűvel ezt a választ adta:
Azt üzenem minden kedves zsidó hittestvéremnek, hogy ragaszkodjanak a zsidóságukhoz és ne hagyják el a zsidó hitet, mert ez volt, ami átsegített minden bajon és nehézségen és kísért ezen a hosszú életen keresztül.                                    

        Egyesület alapszabálya        Dokumentumok
        Események       Az egyesületről       Történelem       Elérhetőségek       Naptár       Linkek       Sajtómegjelenések
Alapszabály:

1% személyi adó
támogatás az
egyesület részére:
(KÖZHASZNÚ szervezet)

MHZSE számlaszám:
11713005-20418083